Lapas

sestdiena, 2009. gada 3. oktobris

Ziemeļu bibliotēku nedēļa


Šogad jau 13.gadu novembra otrajā nedēļā (9.-15.novembrī) visās Ziemeļvalstīs - Zviedrijā, Dānijā, Norvēģijā, Somijā, Islandē, Grenlandē, Latvijā, Lietuvā. Igaunijā - risināsies Ziemeļu bibliotēku nedēļa ar Rītausmas stundas (bērniem) un Krēslas stundas (pieaugušajiem) lasījumiem. Tie ir bibliotēkās un skolās notiekoši literatūras lasījumi un sarunas par tēmatu, kas skarts šajos darbos, literatūras izstādes un daudz kas cits.

Šīgada tēma "Kaŗs un Miers Ziemelvalstīs" ar īpašo uzsvaru uz Somijas-Zviedrijas attiecībām un 200 gadu seniem svarīgiem notikumiem, somu-zviedru kaŗu, kuŗa iespaidā stiprinājās somu nācijas spēks. Krēslas stundās lasīsim Guntara Godiņa un Juŗa Kronberga atdzejoto Johana Ludviga Runeberga poēmu Leitnants Stols, bērni Rītausmas stundās lasīs Astrīdas Lindgrēnas 10.nodaļu no Brāļiem Lauvassirdīm, savukārt mazie sākumskolas vecuma bērni - pasaku Zvēru kaŗš.

Latvijā vēlamies uzsvērt arī savas īpašās attiecības ar Knutu Hamsunu, šīgada norvēģu literatūras lielo jubilāru un esam pievienojuši lasāmo darbu fragmentiem arī fragmentu no romāna "Pa aizaugušām takām" (tulk. T.Lejas-Krūmiņš).

Latvijā Ziemeļu biliotēku nedēļas darbu koordinē Ieva Hermansone no Ziemeļu Ministru padomes biroja, Iveta Krūmiņa no LNB Bērnu Literatūras centra un Gunta Dombrovska No RCB Svešvalodu bibliotēkas un Biedrības Norden Latvijā.

Latvijas biliotēku koordinatoru sapulcē bija aptuveni 30 koordinatoru, un spriežot pēc šībrīza pieteikumiem, ti visticamāk ir aptuveni 300 dalībnieku visā Latvijā - novadu skolas un biliotēkas.
Vairāk lasiet šeit

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru